Hoe organiseer ik mijn rondreis

Het is zover: je hebt besloten een rondreis te gaan maken, gefeliciteerd! Al dan niet met het hele gezin, een stel vrienden, met je partner maar ook met alleen ‘me, myself and I’ is een rondreis een geweldige ervaring. Je zult veel keuzes moeten maken, afhankelijk van het gezelschap waar je mee reist, wanneer je reist en hoe je reist. En natuurlijk het allerbelangrijkste: waar houd je van en wat vind je mooi, interessant en bezienswaardig?

Stappenplan
Handig is het om een stappenplan aan te houden vanaf het moment dat het idee om een rondreis te gaan maken, in je hoofd rondzingt. Sommige zaken hieronder klinken misschien als een open deur, maar kunnen je behoeden voor valkuilen, financiële ellende en ‘had ik maar…”

1. Bepaal wat je bestemming gaat worden. Welke ingrediënten moet een rondreis hebben om het voor jou tot een onvergetelijke herinnering te doen uitgroeien? Gaat het je vooral om de natuur, de lokale cultuur, mooie steden of een combinatie hiervan. Wil je ook een paar dagen rust aan het strand of bij het zwembad. Gaan er kinderen mee dus met andere woorden: zijn het programma en de te bezoeken locaties aantrekkelijk genoeg voor hen? Is het een bezwaar als het erg warm is (een actieve rondreis kan, afhankelijk van je conditie en leeftijd, in 40 graden Celsius een behoorlijk aanslag op je reisplezier zijn!)
Overleg met je reisgenoten, lees reiservaringen van anderen en kijk op internet naar mogelijke rondreizen op maat.

2. Hoe organiseer je je reis? Wil je een individuele rondreis met je eigen gezelschap of in een grotere groep rondreizen. Ga je voor een compleet georganiseerde reis waarbij een reisbureau of touroperator alles voor je regelt -van vliegtickets tot accommodatie- of ben je meer een doe-het-zelf-type die graag de regie in eigen hand houdt.
Hier spelen je budget en beschikbare voorbereidingstijd ook zeker mee. Je kunt veel geld besparen door alles zelf uit te zoeken en te boeken maar de vraag is natuurlijk of je hier zin in en tijd voor hebt. Dan kan het reisbureau een optie zijn…..maar ja, dit kost weer veel meer dan je in gedachten had + die reis is toch niet helemaal wat je zou willen want je wil dat ene natuurpark nog zien of eigenlijk ook nog wel die berg beklimmen of die prachtige stad bezoeken. Kortom: het geboden programma en de prijs sluiten niet aan op je wensen voor een persoonlijke, op maat gemaakte rondreis tegen jouw budget. Loop je hier tegenaan? Neem dan contact op met de onafhankelijke rondreismakelaar en ga gegarandeerd veel tijd en geld besparen.

Rondreis-Westkust-Amerika3. Verdere invulling van je rondreisschema. Als je je keuze voor de bestemming en de wijze van organisatie van de rondreis hebt gemaakt, blijven er nog wat vragen over.
Allereerst hoe lang je wilt/kunt gaan want hierop is je route gebaseerd. Het toverwoord is hier “keuzes maken’. Maak een lijst van wat je echt wilt en trap hier niet in de bekende valkuil van een overvol reisschema. Het gaat je toch nooit lukken om alles wat je wil zien, ook echt te zien. In ieder geval niet zonder dat dit ten koste gaat van je energie en rondreisplezier!
Zet dan alles in een logische volgorde en maak een keuze voor je vervoer: vliegen, bus, huurauto of camper. Ga je, afhankelijk van je vervoer, overnachten op campings, in hotels of bij particulieren thuis. Een mix hiervan is ook vaak mogelijk, zowel wat betreft vervoer als accommodatie.

En dan…..nog wat tips
Je rondreis is, op basis van bovenstaande keuzes, geregeld dus: klaar!
Eh…bijna, maar niet helemaal.
1. Check je paspoort. Voor veel landen geldt dat dit nog minimaal zes maanden na vertrek uit het land, geldig moet zijn.
2. Visumaanvraag om het land binnen te mogen. Hiervoor moet je van te voren een aanvraag indienen bij de ambassade van het land of bv. een  ESTA-reistoestemming (Electronic System for Travel Authorization) aanvragen bij inreizen van de USA.
3. Vaccinaties. Kijk hier voor actuele informatie over evt. inentingen en malariatabletten. Daarnaast tref je hier ook adviezen over voorzorgsmaatregelen wat betreft hygiene en voedselveiligheid.
4. Betaalmiddelen. Maak je een rondreis buiten Europa, zet dan je bankpas op ‘wereldwijd betalen’ anders loop je een grote kans op een niet werkende pinautomaat. Let ook op de geldigheidsduur van je creditcard: in veel landen onmisbaar als betaalmiddel en garantstelling bij bv. autohuur.
5. Verzekeringen. Sluit een goede reis- en annuleringsverzekering af. Tip: als je meer dan twee weken per jaar op reis bent, loont het al om een doorlopende verzekering af te sluiten: veel goedkoper!
Let op de dekking. Veel ziektekosten worden al gedekt door je zorgverzekering maar in landen als Amerika en Canada liggen de zorgkosten veel hoger dus is het handig om hier via je reisverzekering aanvullend voor verzekerd te zijn.

Ik hoop dat ik je wat bruikbare informatie heb gegeven over de organisatie van je rondreis. Natuurlijk help ik je graag verder, je mag altijd vrijblijvend met mij contact opnemen voor al je vragen op rondreisgebied!