Een avontuur Down Under: van Sydney tot de outback, van het Great Barrier Reef tot de Whitsundays

G’day reizigers! Welkom bij mijn verslag over onze onvergetelijke reis door het prachtige Australië. Deze reis zat vol met adembenemende landschappen, unieke ontmoetingen en avonturen die ik graag met jullie wil delen.

Sydney
Onze reis begon in de bruisende stad Sydney, waar we meteen onder de indruk waren van de iconische bezienswaardigheden. Als eerste stonden het Sydney Opera House en de Sydney Harbour Bridge op onze lijst. Het uitzicht op deze architectonische meesterwerken was verbluffend!
Je kunt met de veerboot naar de andere kant van de brug varen en vanaf daar over de brug teruglopen naar de stad wat vooral bij zonsondergang mooie uitzichten oplevert.
Om een ander perspectief op de stad te krijgen, namen we de veerboot naar Manly Island. Het pittoreske tochtje bood een panoramisch uitzicht op de skyline van Sydney. Eenmaal op Manly Island viel ons de ontspannen sfeer, ook in de gesprekken met de locals, direct op: ‘no worries, mate’ is de lijfspreuk. Je kunt hier mooie wandelingen doen maar ook gewoon genieten van de prachtige stranden. Het is een paradijs voor surfers en zwemmers.
Om nog meer van de stad te ontdekken, huurden we fietsen en begonnen we aan het linksrijden(!) naar Bondi Beach. Onderweg stopten we bij het informatieve en gratis toegankelijke Australian Museum waar je veel te weten komt over de geschiedenis maar ook de natuur van dit continent. Bondi Beach was de beloning voor onze inspanningen met zijn gouden zand en de vele surfers (in het overigens behoorlijke koude juliwater, het is daar nl. winter in onze zomer)

Northern Territory: de ongerepte outback
Vanuit Sydney vlogen we naar Alice Springs, het hart van Australië. We maakten  een avontuurlijke dagtocht naar Uluru, ook wel bekend als Ayers Rock. De reis was lang maar de moeite waard. Uluru is indrukwekkend en verandert van kleur gedurende de dag. De zonsondergang bij deze voor de Aboriginals heilige rots was een van de hoogtepunten van onze reis.
Na deze must-see ervaring trokken we verder met een huurauto dwars door de Northern Territory naar Darwin waar je wel een week voor uit moet trekken in dit uitgestrekte gebied. Onderweg zagen we de uitdagingen waarmee de Aboriginals te maken hebben in dit afgelegen deel van Australië. Het was een confronterende maar belangrijke ervaring om bewust te worden van de leefomstandigheden en culturele diversiteit van de inheemse bevolking. Erg triest om te zien hoe ze geweerd worden bij de slijterijen en een koopverbod hebben vanwege de hoge criminaliteit en alcoholmisbruik.
Al op de eerste dag van deze reis door de outback zagen we overal de dode wallabies (kleine kangaroes) langs de weg liggen en binnen een paar uur hadden we er zelf ook eentje aangereden helaas. We hebben onderweg veel gezien en gedaan: de Mataranka Thermal Pools, waar we genoten van een verfrissende duik in het kristalheldere, warme water (niet altijd toegankelijk vanwege de crocodile alerts die ook in de rest van Australië gelden waardoor je op vrijwel geen enkel strand veilig kunt zwemmen), lunchen in de beroemde Daly Waters Pub, een stuk Australische geschiedenis vol karakter en één van de hoogtepunten was de boottocht door de Katherine Gorge. De majestueuze kliffen, heldere wateren en inheemse rotskunst maakten deze tocht heel bijzonder.

Niet ver van de Katherine Gorge ligt het immens grote Kakadu National Park, een adembenemend UNESCO-werelderfgoedgebied met uitgestrekte moeraslanden. Bij het uitzichtspunt van Cahill’s Crossing zie je geheid krokodillen en dit zijn geen kleine jongens! Nog dichterbij zie je ze tijdens een “jumping crocodile cruise” op de Adelaide River.
Litchfield National Park is dan weer totaal anders met zijn enorme termietenheuvels en betoverende watervallen waar je lekker kunt zwemmen en afkoelen.

Afwisseling aan de oostkust
Vanuit Darwin vlogen we naar Cairns, een tropisch paradijs in het noorden van Australië. In een aantal plaatsen langs de oostkust zijn prachtige en gratis toegankelijke lagunezwembaden aangelegd die ideaal zijn voor een middagje ontspanning. De Cairns Night Market is een fijne locatie voor de aankoop van originele souvenirs en na het shoppen genieten van de lokale keuken.
Nog zo’n highlight was het duiken en snorkelen in het wereldberoemde Great Barrier Reef tussen de kleurrijke koralen, vissen en af en toe een haai of rog. Wat een  prachtige onderwaterwereld die we dankzij de onderwatercamera vastgelegd hebben voor een onuitwisbare herinnering!
Vanaf Cairns trokken we noordelijker naar het Daintree Rainforest, waar je in het regenwoud van de Mossmann Gorge cassowaries (de meest gevaarlijke vogel van Australië die ook alleen hier aan de noordoostkust voorkomt) kunt spotten maar weer totaal ergens anders terechtkomt bij het Cape Tribulation strand met zijn wilde schoonheid. Onderweg een lekker ijsje, gemaakt van het lokale fruit, is een aanrader bij de Daintree Ice Company.

In de buurt van Cairns moet je echt een halve dag uittrekken voor de Skyrail-kabelbaan en /of trein naar Kuranda. Deze rit biedt fantastische uitzichten over het regenwoud en als je zeker wilt zijn dat je hét dier van Australië ziet, breng dan een bezoek aan de Koala Gardens in Kuranda, waar we schattige koala’s van dichtbij konden bewonderen.
Na Cairns zakten we langs de schitterende stranden van Mission Beach en Airlie Beach (ook weer zo’n mooi lagunezwembad) af langs de oostkust. Vanuit Airlie Beach is het een aanrader om een dagtocht te doen door de Whitsundays, een eilandengroep in de zuidelijke uitlopers van het immense Great Barrier Reef. Tijdens zo’n dagtocht kun je natuurlijk snorkelen maar je kunt er ook voor kiezen de veerboot naar het paradijselijke Hamilton island te nemen en daar een overnachting te boeken. Dit is niet goedkoop maar een onvergetelijke ervaring met de beste uitzichten die ik ooit heb gezien vanaf ons balkon met de brutale kaketoes erop. En niet te vergeten de kangaroes in de tuin en de meeste kleurrijke parkieten die je je maar kunt voorstellen. De unieke flora en fauna van Australië is sowieso een doorlopend feestje met steeds nieuwe verrassingen want het overgrote deel van de dieren en planten die je ziet, komt alleen hier voor.

De reis eindigde met een bezoek aan het grootste zandeiland ter wereld, Fraser Island, vanuit Hervey Bay. Hier zagen we dingo’s op het strand en genoten van de ongerepte natuur met een grote diversiteit door zowel de regenwouden, spiegelende meren en stranden waar de walvissen langs zwommen.

Onze laatste stop was een kustwandeling in Noosa voordat we terugvlogen vanuit Brisbane. Australië heeft ons hart gestolen en we zullen deze bijzondere reis dan ook voor altijd koesteren. Bedankt voor het meereizen op ons avontuur!

Ook zo’n onvergetelijke rondreis naar Australië maken en veel tijd en geld besparen? Neem dan nu contact op en laat mij een vrijblijvende offerte voor jouw rondreis samenstellen.