Berlijn is relaxed reizen naar en in de stad

Berlijn is perfect geschikt om ‘even tussendoor’ te bezoeken.
Je reist vanuit Nederland met de intercity, afhankelijk van je opstapplaats, comfortabel in 5-6 uur naar de Duitse hoofdstad. Tip: wie het niet erg vindt om zelf naar de Duitse grens te rijden, kan in Bad Bentheim opstappen tegen de helft van de prijs die je in Nederland betaalt! Kinderen tot 14 jaar reizen zelfs gratis met Deutsche Bahn.
En dan kom je dus meestal begin van de middag al aan op het grote Hauptbahnhof midden in de stad. Handig om hier gelijk na aankomst beneden in de centrale hal een Berlin Welcome Card te kopen zodat je direct gratis gebruik kunt maken van al het openbaar vervoer. Daarnaast geeft de kaart kortingen bij veel bezienswaardigheden, musea en restaurants. Dat is pas relaxed reizen!

Overal vind je wel haltes van de S-Bahn (bovengrondse metrolijnen) of de U-Bahn (ondergrondse metrolijnen) of een bus-/treinstation. Je reist dus snel en makkelijk naar bv. de Brandenburger Tor. Als je daar toch bent, is het slim om meteen een bezoek te brengen aan de Reichstag, het Duitse parlement met de bekende glazen koepel die staat voor transparantie. Vanaf hier loop je langs de Spree, de rivier die het centrum van Berlijn doormidden deelt. In een leuke boottocht van een uurtje vaar je langs alle highlights waaronder de Berliner Dom en het sfeervol en authentiek gerestaureerde Nikolasviertel. Een van de vele wijken die in de Slag om Berlijn in maart/april 1945 werden verwoest, een lot dat 70% van de stad trof. Wie meer wil weten over Berlijn in de Tweede Wereldoorlog  en de opkomst en ondergang van het Derde Rijk, heeft veel mogelijkheden maar aanraders zijn in ieder geval: een tour met gids door de Unterwelten, bunkers waar de bevolking schuilde voor de bombardementen en een informatieve wandeling van een aantal uren waarin je langs veel plaatsen komt die een belangrijke rol hebben gespeeld in de stad tussen 1933 en 1945.

Het Holocaustmonument is om de hoek bij de Brandburger Tor met een gratis toegankelijke  indrukwekkende expositie met verhalen van getroffen Joodse families uit de diverse, Europese  landen die onder de Duitse bezetter te lijden hadden.
Dit is een gedenkplek die bewust is geplaatst min of meer naast de grauwe parkeerplaats waar meters onder de grond de bunker ligt waar Adolf Hitler zijn laatste maanden doorbracht en zelfmoord pleegde. De gedachte hierachter is dat de mensen niet hier naartoe komen om hem eer te bewijzen en er een bedevaartsoord voor neo-nazi’s van te maken, maar juist een plek om de herinnering aan zijn slachtoffers levend te houden.

Nog zo’n zwarte bladzijde in de Duitse geschiedenis is natuurlijk de verdeling van het land maar ook de stad Berlijn in oost en west. Bezoek Checkpoint Charlie en het daarbij horende Mauer Museum waarin de tragische geschiedenis van de muur en de vluchtverhalen van velen worden verteld. Op een aantal plaatsen in de stad staan nog delen van de Berlijnse Muur die op 9 november 1989 werd neergehaald en wordt gezien als symbool van de Koude Oorlog.

Er zijn, naast deze ‘zware’ onderwerpen, ook genoeg fun dingen te zien en te doen in Berlijn.  Vanuit de ronddraaiende  tv-toren op de Alexanderplatz heb je een geweldig uitzicht over de hele stad. Wat je ook beslist bij zal blijven, is een Trabisafari: een rondrit door de stad waarbij je zelf een Trabantje bestuurt, echt gaaf om te doen! Of eindeloos shoppen op de beroemde Kurfürstendamm om daarna de dag te eindigen met een echte Duitse lekkernij: de curryworst. Maar voor wie liever iets anders eet: keuze genoeg in de wereldkeukens van de vele restaurants. Ik zei het al: Berlijn, zo relaxed……

Ook zo’n onvergetelijke stedentrip naar Berlijn maken en veel tijd en geld besparen? Neem dan nu contact op en laat mij een vrijblijvende offerte voor jouw stedentrip samenstellen.