In en om Napels is veel te zien en te doen

De Italiaanse stad Napels blijft je verbazen met zijn vele kerken (meer dan 600), kastelen, paleizen en musea die, soms heel goed verborgen, van een uitzonderlijke schoonheid en kwaliteit zijn. Maar ook het chaotische verkeer met zijn langsscheurende scooters en auto’s door de smalle steegjes, vuilnis overal, grote drukte en hitte en schreeuwende Italianen (let speciaal op ze bij een wedstrijd van voetbalclub FC Napoli!) zijn allemaal typerend voor deze stad die niet voor niets de slogan  ‘Eerst Napels zien, dan sterven’ met trots draagt.

Tijdens een citytrip waarbij je 3-4 dagen de tijd hebt, kun je aardig wat zien en doen in en rondom de stad. Begin met bij aankomst op het vliegveld de Campania Arte Card te kopen, met deze kaart heb je recht op 2 gratis bezoeken aan musea en bezienswaardigheden in en rondom de stad (incl. Pompeii en Herculaneum). Vanaf het 3e bezoek gelden hoge kortingen, vaak 50%. Ook het openbaar vervoer binnen en buiten de stad is hierbij inbegrepen.

In het havengebied van Napels kun je, om een eerste indruk te krijgen, bijvoorbeeld beginnen met een free walking tour langs een aantal highlights zoals Castel Nuovo, Castel dell’Ovo, Teatro di San Carlo (met zijn majestueuze roodgouden theaterzaal), Piazza Plebiscito met het Koninklijk Paleis, de drukke winkelstraat Via Toledo en de vroeger zeer criminele Spaanse wijk waar je nu echt het gevoel krijgt van een authentieke volkswijk met drogende was aan de balkons en langsscheurende scooters.
De wandeling eindigt in de buurt van de Napoli Sotterranea, een ondergronds gangenstelsel uit de tijd van de Grieken en Romeinen met nauwe gangetjes waar de bevolking in WO II schuilde voor bombardementen. Een tour duurt ongeveer 2 uur en is zeer de moeite waard. Tip: naast de ingang vind je een leuk winkeltje waar men zelf overheerlijke limoncello maakt en verkoopt.
Loop daarna door naar de Dom, indrukwekkender van binnen dan van buiten zoals vrijwel elke kerk in Napels van binnen voorzien is van alle pracht en praal.

…en te eten
Natuurlijk geniet je tijdens je stadsbezoek overdag en ’s avonds niet alleen van het overheerlijke Italiaanse ijs en de lekkere koffie (let op: na het middaguur vaak alleen nog maar espresso te verkrijgen!) maar ook van de beste pizza’s ter wereld die origineel uit Napels komen zoals de bekende pizza Margherita die voor koningin Margareta werd gemaakt. In Via dei Tribunali waar je struikelt over de pizzeria’s, kun je goed eten bij Di Matteo of Sorbillo.
Pizza Fritte, een soort gebakken Calzone met vulling, is ook een Napolitaanse lekkernij net als Sfogliatella, een zacht broodje met een zoete vulling van ricottakaas. Ga dus niet naar Napels als je op dieet bent! 

Pompeii en Herculaneum
Trek een volle dag uit voor de opgravingen van Pompeii en het nabijgelegen Herculaneum. Vanaf het centrale station Garibaldi reis je makkelijk en snel met de Circumvesuviana trein richting Sorrento. Ga bij aankomst in Pompeii mee met een gids, dit heeft absoluut een toegevoegde waarde omdat je op deze manier zoveel meer te weten komt van de opgravingen, de gebouwen, de levenswijze en cultuur van  de toenmalige bevolking. Pompeii was een zeer rijke stad aan zee met zo’n 25000 inwoners die in 79 na Christus volledig verrast werden door de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Tot in de 18e eeuw bleef de stad bedolven onder metershoge lagen as waarop boerderijen werden gebouwd. Pas in de 18e eeuw ontdekte men de stad en begonnen de opgravingen. Deze late ontdekking heeft ervoor gezorgd dat de rijkelijk met fresco’s versierde theaters, winkels, tempels, (bad)huizen, marktplein en ja, zelfs de dode lichamen heel goed bewaard zijn gebleven. Bij het zien van de vele fresco’s, mozaieken, schiderijen en gebruiksvoorwerpen (waarvan een aanzienlijk deel te vinden is in het Museo Archeologico in Napels) realiseer je je pas welke hoge levensstandaard en welvaart deze mensen 2000 jaar geleden al kenden. Echt een must als je al in Napels bent!

Capri (of een ander eiland)
Wie de hectiek, drukte en warmte van Napels wil ontvluchten doet er goed aan met de boot naar een van de eilanden in de baai van Napels te gaan. Hoewel: als je de drukte wilt vermijden kun je beter niet in het weekend of het hoogseizoen juli-augustus gaan. Op capri is het dan zo vol met de continu aankomende veerboten dat je weinig van het eiland ziet. Doe in ieder geval hoe dan ook de boottocht rondom het eiland waarbij je langs de prachtige kustlijn met grotten (de bekende Grotto Azzurro, Blauwe Grot) vaart. De tour vertrekt vanuit de haven van Capri, Marina Grande. Verder kun je met de kabelbaan omhoog naar het beroemde plein in Capri zelf of in Anacapri met de stoeltjeslift naar Mount Solaro om te genieten van een spectaculair uitzicht. Als Capri je te druk en te duuris, zijn Ischia en Procida goede alternatieven.
Want goedkoop is zo’n eilandrelaxdagje niet: voor een retourticket met de ferry vanuit Napels ben je al rond de  45 kwijt, dan komen daar de bootocht  18 en het busvervoer en de stoeltjeslift nog bij….en als je op een budget zit, ga dan vooral ook niks eten en drinken bij de restaurantjes in de haven…..Dus zeker erg mooi en de moeite waard maar ook nogal overpriced.

Dit in tegenstelling tot Napels zelf waar je goedkoop naar toe kan vliegen met een prijsvechter, leuke airbnb’s vindt voor een zacht prijsje en heerlijk kunt eten voor een prikkie.

Ook zo’n onvergetelijke stedentrip naar Napels maken en veel tijd en geld besparen? Neem dan nu contact op en laat mij een vrijblijvende offerte voor jouw stedentrip samenstellen.