Ontdek Helsinki:  waar moderne stijl en traditionele warmte samenkomen

De Finse hoofdstad Helsinki, gelegen aan de oevers van de Baltische Zee, is een verrassend harmonieuze mix van moderniteit en traditie. Tijdens mijn recente reis naar deze prachtige stad heb ik enkele van de meest iconische plekken en ervaringen verkend die deze verrassend groene en schone stad te bieden heeft.

Uspenski kathedraal

Een stadswandeling met gids (die je achteraf beloont met een bedrag van wat jij de tour waard vond) begint bij de imposante witte kathedraal (Lutherse kerk), een van de meest herkenbare symbolen van Helsinki. Met zijn schitterende witte gevel en neoklassieke architectuur heeft de kathedraal een adembenemende aanblik, vooral wanneer deze wordt verlicht door de zonsondergang. Het interieur is net zo indrukwekkend, met zijn eenvoudige elegantie.

Ook de prachtige Uspenski kathedraal is het noemen waard, een Russisch-orthodoxe kerk die hoog boven de stad uittorent. De rode bakstenen en gouden koepels van deze kathedraal zorgen voor een opvallend contrast met de omliggende omgeving. Binnen wordt je verwelkomd door weelderige iconen en een serene sfeer.

Shop till you drop
Het marktplein van Helsinki is een bruisend centrum van activiteit en de ideale plek om de lokale cultuur letterlijk te proeven en leuke, authentieke souvenirs te scoren; van allerlei houten gebruiksvoorwerpen tot lekker warme mutsen en handschoenen die overigens geen luxe zijn in het soms erg koude en winderige weer van Helsinki in het voor- en najaar. Andere leuke en typisch Finse souvenirs zijn het glaswerk van Iittala, bekend om zijn elegantie en vakmanschap of een mooie Kerstdecoratie te koop in speciale Santa Claus shops (tenslotte is dit het land waar de Kerstman vandaan komt!). Op het marktplein of in de nabijgelegen oude markthallen kun je ook genieten van de Finse keuken, zoals rendiervlees, gerookte zalm en vers gevangen vis, geserveerd met traditioneel roggebrood. De geur van koffie (de Finnen hebben een echte koffiecultuur) en heerlijk Fins gebak, waaronder de beroemde kanelipulla (kaneelbroodje) doen je het water in de mond lopen na een lange wandeling.

Oude markthallen voor authentiek Fins eten

Voor shopaholics is Helsinki een waar paradijs: naast de unieke souvenirs vind je een scala aan designermerken, Scandinavisch design en authentieke Finse producten in moderne winkelcentra zoals Kamppi en Forum. Helsinki duur? Ja, je gaat er zeker geen echte koopjes aantreffen maar door goed rond te kijken en te vergelijken kun je goed en redelijk geprijsd eten, drinken en winkelen (zo heeft de Iittala winkel vlakbij het marktplein vaak kortingsacties van 30-50% op hun unieke glaswerk).

UNESCO-werelderfgoed
Een bezoek aan het eiland Suomenlinna, een UNESCO-werelderfgoedlocatie, is een must-do. Dit historische zeevestingcomplex, slechts een korte veerboottocht vanaf het marktplein, biedt prachtige uitzichten op de zee en de stad. Het is een ideale plek voor een ontspannen wandeling en een picknick in de openlucht. Het eiland heeft ook een fascinerend maritiem en militair museum dat de geschiedenis van de Finse zeevaart en oorlogen vertelt.

Atlas Sauna & Seapool

Sauna en zeewater
En dan is er natuurlijk de bekende traditie van de Finse sauna’s. Ook voor toeristen zijn deze openbare sauna’s toegankelijk en geloof me, het is heerlijk ontspannend én verwarmend.
De Atlas Sauna Sea Pool ligt naast het marktplein en biedt de perfecte gelegenheid om deze Finse gewoonte te ervaren. Met uitzicht op de Baltische zee ontspannen in de warmte van de sauna voordat je een verfrissende duik in het ijskoude zeewaterzwembad neemt!

Helsinki heeft mijn hart gestolen met zijn perfecte mix van geschiedenis, cultuur en moderne verfijning.. Het is een plek waar traditionele sauna’s en trendy winkelcentra elkaar ontmoeten, en waar de smaak van Finland altijd binnen handbereik is. Helsinki heeft iets voor iedereen!

Ook zo’n onvergetelijke rondreis naar Helsinki of Finland maken en veel tijd en geld besparen? Neem dan nu contact op en laat mij een vrijblijvende offerte voor jouw rondreis samenstellen.