Regel je reis- en annuleringsverzekering!

Niet het meest leuke onderdeel van je reis of vakantie, maar wel nuttig en noodzakelijk. Wie zonder een reis- of annuleringsverzekering af te sluiten een vakantie boekt, loopt grote risico’s. Ook het checken van de dekking van je zorgverzekering is van belang. En als je een auto huurt op de plek van bestemming, moet je je echt even verdiepen in de verzekeringen die daarbij aangeboden worden.
Het laatste wat je immers wil is geconfronteerd worden met torenhoge kosten omdat je in het buitenland een ongeluk veroorzaakt waarvoor je aansprakelijk wordt gesteld. Of erger nog: in het ziekenhuis beland bent voor een dure behandeling of terug naar huis moet vliegen vanwege het overlijden van een dierbare. Op dat soort toch al niet aangename momenten, wil je je niet ook nog zorgen hoeven maken over financiële kwesties en de afhandeling daarvan.

blog ideale vakantie 1

Zorgverzekering
Misschien denk je:  wat heeft mijn zorgverzekering te maken met mijn vakantie of rondreis? Nou, op zich niet zoveel totdat je een beroep moet doen op medische zorg.
De kosten die dit met zich meebrengt, worden in principe vergoed vanuit je Nederlandse basisverzekering maar de dekking gaat niet verder dan het bedrag dat je normaal gesproken in Nederland voor een dergelijke behandeling of medicijnen vergoed zou krijgen. Dit betekent dus dat je je in landen waar de medische kosten veel hoger liggen dan bij ons, echt aanvullend moet verzekeren via je reisverzekering. Denk niet dat dit landen zijn waar je toch nooit komt; in bv. Turkije, Zwitserland, de Verenigde Staten en Canada zijn de kosten van ligdagen in het ziekenhuis of een standaard operatie een stuk hoger dan in Nederland. Als je hier dus niet aanvullend via je reisverzekering voor gedekt bent, kan je dit duizenden euro’s extra kosten. En in sommige andere landen worden de kosten opgedreven omdat je hier in een privékliniek behandeld moet worden want een staatsziekenhuis is echt geen alternatief (onhygiënisch, slechte apparatuur, ondeskundig medisch personeel etc.). Zoek dus goed uit hoe het zit met de medische kosten in je vakantieland en pas je verzekering hier op aan.

Annuleringsverzekering
Denk niet dat je met het afsluiten van een reisverzekering alles geregeld hebt. Grofweg is het verschil tussen een reisverzekering en een annuleringsverzekering dat de eerste je reis verzekert en de tweede de periode vooraf. Bij een annuleringsverzekering krijg je dus je al gemaakte kosten terug als je nog voor vertrek je reis moet annuleren. Let wel op het maximale bedrag dat je vergoed krijgt: meestal ligt dit rond de 1500 euro pp. en dat lijkt heel wat maar is aan de krappe kant als je een lange afstandsvlucht, huurauto en accommodaties moet terugvorderen. Aan de andere kant is het natuurlijk zo dat je veel reserveringen (meestal voor hotels en huurauto) kosteloos kunt annuleren tot enkele dagen voor aankomst.
De voorwaarden voor annulering verschillen per verzekering maar de grote lijnen zijn overal hetzelfde. Overlijden of ernstige ziekte van jezelf of familieleden in de 1e of 2e graad, echtscheiding en onvoorziene werkloosheid zijn redenen om een beroep te doen op je annuleringsverzekering. Is er sprake van ziekte of overlijden tijdens je reis, dan is je reisverzekering van belang.

Reisverzekering
Behalve bovenstaande dekking voor ziekte of overlijden, biedt een reisverzekering nog veel meer. Het belangrijkste is natuurlijk het verzekerd zijn voor diefstal van bv. je dure camera, smart Phone of het kwijtraken van bagage. Je hebt hierbij wel vaak een eigen risico en dient bewijzen te overleggen zoals een originele aankoopbon en politierapport waarin duidelijk staat dat je aangifte hebt gedaan. Ook hier is het verzekerde bedrag pp. vaak weer gemaximeerd.

Zowel een reis- als annuleringsverzekering zijn aan te passen met verschillende dekkingen; denk aan een uitbreiding voor dure muziekinstrumenten, een wintersportdekking voor je skivakantie of de verzekering wereldwijd laten dekken i.p.v. alleen Europadekking. Handig weetje trouwens: onder Europadekking vallen ook alle landen die grenzen aan de Middellandse Zee en en waar je niet zo snel aan zou denken zoals Egypte, Marokko en Israël.

Voor beide verzekeringen is het ook een afweging waard of je een doorlopende variant kiest of per vakantie een verzekering afsluit. Als je minimaal twee keer per jaar gaat, is een doorlopende reis- en annuleringsverzekering al snel voordeliger. Bovendien hoef je er niet bij iedere vakantiereis aan te denken om een aparte verzekering af te sluiten, deze loopt immers gewoon door. Wel zo handig als je al veel moet regelen!

Vind je dit al genoeg geregel en heb je geen zin om dan ook nog eens alles voor je vakantie of rondreis uit te moeten zoeken? Neem dan vrijblijvend contact met mij op