Rondreis Namibie-Botswana-Zimbabwe: TOPPER!

Een rondreis door de zuidelijke Afrikaanse landen Namibie, Botswana en Zimbabwe valt niet eenvoudig samen te vatten dus daarom laat ik in dit reisverslag de foto’s maar spreken. Een grote, gemene deler valt er wel uit te halen: door de afwisseling en variatie in prachtige (soms bijna surrealistische) landschappen, de vele wilde dieren (voor het eerst de volledige Big Five gespot!) en de once-in-a-lifetime ervaringen en herinneringen is deze rondreis een absolute topfavoriet geworden.

Natuurlijke wereldwonderen
Afrika staat bij uitstek bekend om zijn safarimogelijkheden maar in deze landen is er nog zo veel meer te zien en doen dan alleen dat. De natuur is overweldigend mooi en indrukwekkend. Hierbij denk je gelijk aan een van de 7 natuurlijke wereldwonderen: de Victoria Falls in Zimbabwe. Deze zijn ook vanuit Zambia te bezoeken maar de Zimbabwe kant beslaat 75% van de watervallen en is by far het meest bijzonder. Al van ver hoor je het water en dichtbij heb je je regenponcho beslist nodig om nog een beetje droog te blijven.
Als dan ’s middags vanaf een uur of twee de zon precies goed staat om een fraaie regenboog in de kloof waar het water neerstort, te toveren, geloof je je ogen niet.
Datzelfde gevoel overkomt je in de Sossusvlei als je ’s ochtends vroeg bij zonsopgang Dune 45 beklommen hebt (drie stappen vooruit, twee terug in het mulle zand!) en om je heen kijkt. Overal rode zandduinen in verschillende vormen, hoogtes, kleuren en onvoorstelbaar mooi belicht in de vroege ochtendzon.
Van een andere, maar minstens zo mooie categorie is de Okavango delta in Botswana waar je in een mokoro kano laag tussen het riet in een soort moeras vaart met uitzicht op nijlpaarden en krokodillen.
O ja, laten we de ervaring van een overnachting op de oneindige zoutvlaktes van de Makgadikgadi zoutpan niet vergeten: a sky full of stars en een spectaculaire zonsopkomst.Ondanks het feit dat alleen de VicFalls officieel in het lijstje van wereldwonderen staan, behoren deze er ook zeker toe. Ze voldoen immers allemaal aan het criterium van overweldigende schoonheid!

Safari
Het aantrekkelijke van een rondreis door deze drie landen is dat je bovengenoemde highlights afwisselt met safari’s waarbij ieder park ook weer uniek mooi is. Zo staat Etosha in Namibie bekend om de dieren bij de drinkwaterplaatsen aan de enorme Etosha zoutpan. Een giraf die door zijn benen zakt om te kunnen drinken, een neushoornfamilie die ’s avonds zijn dorst komt lessen, een nijlpaard dat liggend in het water zijn indrukwekkende bek openspert, badderende olifantenkuddes. Heel bijzonder om hier getuige van te mogen zijn.
Een riviersafari in de Caprivistrook in het noorden van Namibie is ook zeer de moeite waard. Nog nooit zulke prachtige, gekleurde vogels gezien afgewisseld met een meterslange krokodil, kuddes olifanten langs de waterkant en zwemmende nijlpaarden.
Chobe National Park in Botswana staat vooral bekend om zijn olifanten en grote hoeveelheid dieren langs de Chobe rivier. Dit was inderdaad prachtig maar wij zullen ons Chobe ook zeker herinneren door onze close ontmoeting met een luipaard dat onder een struik zijn prooi had verstopt en agressief grommend duidelijk maakte dat onze aanwezigheid niet gewenst was. Wat een onbetaalbare foto met die bek open!

Cultuur
Ook wie voor de cultuur afreist, zal niet teleurgesteld worden. De steden Windhoek en Swakopmund in Namibie hebben diverse (kunst)musea. In Windhoek hebben wij de laatste dag een bijzondere citytour gedaan met een lokale gids langs de bekende punten zoals de Christuskirche en het parlementsgebouw in het centrum. Maar wat meer indruk maakte waren de uitgestrekte sloppenwijken en de grote armoede daar vlakbij in dezelfde stad. Daarna het toch ook weer hoopgevende Penduka ontwikkelingsproject bezocht waar gehandicapte vrouwen werken aan allerlei soorten linnengoed, pottenbakken en sieraden maken.
Fraaie sieraden en leuke souvenirs (van houtsnijwerk, schalen, beeldjes tot aan wandkleden en leer) kun je ook aanschaffen op de craft markets van Swakopmund, Okahandja en Windhoek. Zeker ook op de craft market in het stadje VicFalls in Zimbabwe waar de lokale souvenirverkopers het moeilijk hadden door te weinig toeristen. Bijzondere aandacht verdient ook de Uiba Oas crystal market in een paar stalletjes langs de weg waar men uitgehakte edelstenen uit de omliggende bergen verkoopt. Deze zijn vaak bewerkt tot sieraden maar men kan ook de losse kristallen kopen als fraai decoratiemateriaal. De lokale bevolking, die geen andere inkomstenbron heeft, wordt zo direct ondersteund.
Wie de lokale bevolking nog beter wil leren kennen, kan een bezoek brengen aan een Himba stam of de Bosjesmannen (San Bushmen) en van alles horen over hun leefwijze, gebruiken en tradities. In het kader hiervan ook zeker naar Twyfelfontein (Unesco werelderfgoed) gaan waar je de duizenden jaren oude rotstekeningen van de Bushmen tijdens een korte rondleiding kunt zien.

Praktisch
Een rondreis door (een deel van) deze drie landen is heel goed zelf te organiseren en in dat geval bovendien een stuk goedkoper dan bij een reisorganisatie. Maar begin wel tijdig (voor het hoogseizoen juli-augustus minstens 8 maanden van te voren) met plannen: het is en blijft Afrika met op sommige plekken weinig overnachtingsmogelijkheden, soms lang wachten op boekingsbevestigingen, complexe betaalsituaties etc. Kies altijd voor een 4Wdrive huurauto, zelfs in Namibie heeft deze een absolute meerwaarde op de (soms zeer slechte) gravelwegen en mulle zandpaden. Men rijdt hier links!
Denk verder aan vaccinaties en malariapillen, geboortecertificaten voor minderjarige kinderen, bereid je voor op een papierwinkel invullen bij iedere grensovergang, neem altijd voldoende (lees liters) water mee, houd je tank vol, rij nooit in het donker, hou rekening met grote verschillen in nacht-dagtemperatuur en binnenland/kust etc. etc. Kortom: een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt hier zeker!

Maar wat heb je dan vervolgens een ongelooflijk fantastische rondreis die je de rest van je leven zal bijblijven…….

Ook zo’n onvergetelijke rondreis naar Namibie-Botswana-Zimbabwe maken en veel tijd en geld besparen? Neem dan nu contact op en laat mij een vrijblijvende offerte voor jouw rondreis samenstellen.