Rondreis noordoost USA en Canada: wereldsteden, watervallen, walvissen, beren en Amish

Bij een rondreis door het noordoosten van de USA en (een klein stukje van) Canada is het onmogelijk een vergelijking te maken met andere delen van de Verenigde Staten. De natuur, cultuur en steden die je op een dergelijke trip tegenkomt kenmerken zich door allemaal een geheel eigen karakter te tonen. Dat maakt dat je je geen moment verveelt en heeeeeel veeeel indrukken opdoet!

Unieke wereldsteden
Om bij de steden New York en Washington te beginnen: onmogelijk om op deze twee een vergelijking los te laten of overeenkomsten te zoeken. Die zijn er simpelweg heel weinig, beide hebben een heel eigen, karakteristieke uitstraling.

Daar waar je in New York tussen de wolkenkrabbers in de drukte loopt, is Washington een oase van groene parken met witte monumenten. In New York bezoek je natuurlijk het 9/11 museum met de indrukwekkende verhalen van familieleden van de slachtoffers, sta je op de plek waar de torens instortten bij het fraaie en toch ingetogen 9/11 monument. Op deze bijzondere plek in de recente wereldgeschiedenis voel je je even heel klein en dankbaar voor alles wat je hebt…….

Washington kent een enorm aantal musea (gratis toegankelijk net als bv. een rondleiding door het Capitool!) die, afhankelijk van je interesse, kwalitatief zeer goed in elkaar steken en veel te bieden hebben. De musea die wij bezocht hebben (US Holocaust Museum, het Museum of Natural History, Museum of American History en the American Art Gallery) zijn stuk voor stuk zeer uitgebreid gedocumenteerd en pareltjes in hun klasse. Nog meer gratis bezienswaardigheden in Washington zijn alle memorials waarbij je natuurlijk sowieso een kijkje neemt bij het immense Lincoln Memorial. Een welkome afwisseling met het peperdure New York waar alle activiteiten je minimaal US$ 25 kosten… en dat per persoon!

Wat je ook geen dollar kost is een self guided tour door de East Wing van het Witte Huis. Een aanrader maar wel 3 maanden van tevoren aanvragen via een senator. Tussendoor wandel je aangenaam door de groene parken en brede straten van de hoofdstad. Mits het geen 40 graden is zoals tijdens ons bezoek, dan pak je liever een Uber taxi!

In New York ben je voor groen aangewezen op een leuke fietstocht door het 4 km lange Central Park.  Manhattan kun je bekijken vanaf een boot of van bovenaf met het fenomenale uitzicht vanaf One World Trade Center, Top of the Rock of het Empire State Building.
In een halve dag bezoek je hét icoon van New York: het Vrijheidsbeeld en vaar je daarna door naar Ellis Island waar miljoenen immigranten de USA binnenkwamen. Wie iets anders wil zien dan alleen Manhattan, kan een tour van een halve dag door de bekende wijk Harlem boeken (vernoemd naar de Nederlandse stad Haarlem zoals er hier wel meer Nederlandse geschiedenis te vinden is, tenslotte waren wij de stichters van het huidige New York). Het bezoeken van een gospeldienst in een van de vele kerken hier, is een onvergetelijke ervaring!

Samenvattend kun je concluderen dat beide steden tijdens deze rondreis niet mogen ontbreken; ze zijn absoluut uniek in wat ze je aan gave ervaringen en herinneringen te bieden hebben.

Amish
Net zo’n unieke ervaring maar dan anders dan anders, is een paar dagen doorbrengen in een guesthouse bij een Amish familie in de buurt van Lancaster, Pennsylvania. Superinteressant om meer te weten te komen over hun cultuur, gebruiken en religie. Ons Amish gastgezin bood de mogelijkheid om mee te eten wat een leuk inkijkje bood in hun dagelijks leven. Maar ook zeker de lekkerste maaltijd was die we tijdens onze rondreis gegeten hebben met allemaal verse en homemade gerechten.

Wij waren er op een zondag wat ons bezoek extra boeiend maakte: de Amish komen dan bij 1 familie samen uit hun gemeenschap, dus niet in een kerk zoals wij dachten. Ze vullen de dag met een uren durende kerkdienst, gezamenlijke lunch en bezoek van familie en vrienden. Niet de meest ideale manier om je vrije zondag door te brengen volgens onze pubers die ook al bijna aan de zuurstof moesten bij het idee je leven te moeten doorbrengen zonder wifi of mobiele telefoon…….

Puur natuur
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, leg ik bij puur natuur niet meteen de link met de Niagara Falls in Canada. Hoewel ze indrukwekkend zijn in hun donderende lawaai en grootsheid als je er met de boot onderdoor vaart of achterlangs loopt bij Journey behind the Falls, heeft het toch weinig met echte natuur te maken. Niagara heeft niet de natuurlijke en ruige schoonheid van bv. de Victoria Falls in Zimbabwe. Een deel van de beleving wordt ook verstoord door de aanwezigheid van alle casino’s en de kermis. Ondanks deze tourist trap toch wel een must see als je in de buurt bent mits je je beperkt tot de watervallen zelf. O ja, het uitzicht vanaf de Skylon Tower op de Falls is wel spectaculair mooi.

Wat echt puur natuur en eigenlijk onverwacht bijzonder mooie highlights waren in deze rondreis, zijn de White Mountains in New Hampshire, het Shenandoah National Park (ten westen van Washington), Watkins Glen State Park en Acadia National Park. Ieder met zijn eigen kenmerkende en prachtige omgeving: in Shenandoah zagen we de zwarte beren langs de weg scharrelen tegen een achtergrond van schitterende, blauwe bergen. Watkins Glen biedt een wandeling omhoog en weer naar beneden door een adembenemend mooie kloof met watervallen, rotsen en riviertjes. In Acadia National Park komt dit allemaal samen, gecombineerd met de natuurlijke schoonheid van een ruige kustlijn. Ook kun je vanuit het naastgelegen stadje Bar Harbor een boottocht boeken waarbij je bijna de garantie hebt op het spotten van walvissen. Meer puur natuur wordt het niet.

Relax en enjoy
Naast dat wij bovenstaande natuur heel ontspannend vonden, is het zeker ook heel relaxed om af en toe een verblijf met zwembad te hebben om de hete zomerdagen verkoelend af te sluiten. Om alle indrukken te verwerken en een rustig einde te breien aan een intensieve reis, vonden wij een paar dagen strand op Cape Cod (eiland onder de ook relaxte en Europees aandoende stad Boston) ideaal. Als je vanuit Cape Cod teruggaat met een vlucht vanaf New York JFK airport, is het een aanrader om op je laatste reisdag te genieten van een relaxte overtocht op de ferry van New London naar Long Island. Met de mooie route over Long Island richting JFK sluit je deze geweldige rondreis op een passende wijze af.

Ook zo’n onvergetelijke rondreis naar het noordoosten van de USA maken en veel tijd en geld besparen? Neem dan nu contact op en laat mij een vrijblijvende offerte voor jouw rondreis samenstellen.