Rondreis Noordwest USA: 31 juli-5 augustus

Op 31 juli zijn we met ons vieren vertrokken om (opnieuw) een ongetwijfeld spectaculaire rondreis van 4 weken te gaan maken door de USA. Dit keer is de noordwestkant aan de beurt: een minder toeristisch gedeelte van het land maar daarom niet minder fraai. Integendeel, dit is een van de delen van de wereld waar woorden tekortschieten om de prachtige natuur te beschrijven en de grote diversiteit daarvan. Toch ga ik dat tijdens deze bijzondere rondreis proberen. In een serie blogs, gerangschikt op datum, vinden jullie mijn reisverslag. Veel lees- en kijkplezier!

31 juli
Na een lange, vermoeiende vlucht die al begon met 2 uur vertraging, zijn we lokale tijd 18:00 uur in Las Vegas geland. Gauw onze huurauto opgehaald (een midsize SUV Nissan Rogue) en naar ons hotel aan de noordkant van Las Vegas gereden. Om half tien lag iedereen plat…..

1 augustus
Vandaag begint de rondreis echt met onze trip richting Utah. Vanwege het tijdsverschil is iedereen natuurlijk al rond 05:00 uur wakker. Dus een vroeg ontbijt en daarna op naar de Walmart voor de eerste inkopen en de koelbox voor onderweg.
Rond 10 uur rijden we Valley of Fire State Park binnen. We rijden alleen maar door het park heen want het is veel te heet om eruit te gaan en te wandelen wat bij het.Visitor Center ook sterk wordt afgeraden. Maar korte fotostops om de prachtige, rode rotsformaties vast te leggen, kunnen natuurlijk wel.
Rond het middaguur beginnen we aan de lange rit naar Green River, Utah waar we 4 nachten zullen slapen om de diverse parken in de omgeving te bezoeken. In Utah gaat de tijd weer een uur achteruit waardoor we een uurtje verliezen. Door de jetlag zijn we allemaal erg moe en liggen, na een lekkere maaltijd in restaurant Tamarisk, weer vroeg in bed.

2 augustus
We hebben vandaag meer kunnen doen dan we oorspronkelijk gepland hadden. Eigenlijk stond alleen Arches NP op de rol, maar omdat we hier al rond het middaguur klaar waren (vanwege een gedeeltelijke afsluiting van uitgerekend het gedeelte met de mooiste rotsbogen), hebben we Dead Horse Point State Park en Canyonlands NP ook direct meegepakt. Wat een schitterende parken! De natuur is hier zo overweldigend groots en van een echt ongekende schoonheid. Het uitzichtspunt bij Dead Horse Point moet je echt gezien hebben, dit is bijna niet in beelden te vatten (toch een poging!)
Wel weer veel te heet om echt wat te doen al hebben we in Arches een mooie wandeling gemaakt waarbij je de rotsbogen van dichtbij kon bekijken.

3 augustus
Een lange rit van 2 uur voordat we in het Capitol Reef park waren ten westen van Green River maar ach, de dagen beginnen nog steeds vroeg door de jetlag dus alle tijd. Gelijk na binnenkomst van het park een hert op de weg. Het park is, door de vorm van een bepaalde rots, vernoemd naar het Capitool in Washington. Een totaal ander landschap tref je aan in de Fruita Valley waar de eerste pioniers zich eind 1800 vestigden en met zo’n 10 families een compleet zelfvoorzienend bestaan opbouwden (incl. school en kerkje) in de groene vallei.
Op de terugweg het Goblin Valley State Park kort bezocht. Heel bijzonder door de vorm van de rotsen (net kabouterhuisjes) maar wij vonden het weer veel te warm om wat anders te doen dan foto’s maken. Maar daar dachten de jongens duidelijk anders over want ze vlogen tegen de gobelins op als echte klimgeiten. Heb me tijdens het vervolg van de reis wel vaker verbaasd over de eindeloze energie, uithoudingsvermogen en conditie die ze hebben laten zien…Ik doe het ze niet na, zeker niet bij deze temperaturen!

4 augustus
Change of plans: omdat we voor de parken rondom Green River eigenlijk 1 dag minder nodig hadden, heb ik het hotel in Salt Lake City gebeld of ze voor vanavond al beschikbaarheid hadden zodat we 2 nachten hier doorbrengen. Dat hadden ze gelukkig. Via een scenic highway door de bergen van Colorado naar het Dinosaur National Monument gereden. Hier zijn de fossielen van 50 tot 65 miljoen jaar oude dinosauriers gevonden en daarover is een mooie tentoonstelling te zien.
Dan op naar de hoofdstad van Utah: we hebben een mooi hotel hier op 10 minuten lopen van Temple Square. Dit plein is een aparte ervaring: overal mormonenkerken in een parkachtig geheel aangelegd. In het Visitor Center wordt je direct aangesproken door vrouwelijke mormonen net als in de Tabernacle kerk. Gelukkig valt het met de zendings- en bekeringsdrang erg mee en is het eigenlijk best interessant om het persoonlijke verhaal te horen van een Australische die hier anderhalf jaar ‘on a mission’ is. Na een smakelijk Aziatisch avondmaal in PF Chang’s, slapen we weer als rozen.

5 augustus
Het bevalt goed dat we nu wat extra tijd voor Salt Lake City hebben. De ochtend brengen we door op het buiten de stad aan het Salt Lake gelegen Antelope Island. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, treffen we hier geen antilopen aan maar wel de eerste bizons van deze vakantie.

Na terugkeer in ons hotel besluiten we een bezoekje te brengen aan het Family Search Center. Nooit gedacht dat het zo leuk en interessant zou zijn om in de grootste genealogische database ter wereld te zoeken naar je voorouders en zo je hele familiestamboom te kunnen herleiden tot ergens in de 17e of 18e eeuw, vaak wel 6 tot 8 generaties terug. Volgens de Mormoonse vrijwilliger die ons hierbij helpt, komt dit ook omdat Nederland al vroeg een zeer goede bevolkingsadministratie kende. Na het aanmaken van een account, kun je zelf thuis verder gaan met zoeken.