Rondreis Noordwest USA: 6 – 10 augustus

6 augustus
Het komt goed uit dat we op zondag verder reizen want natuurlijk is in een stad als Salt Lake City vandaag veel gesloten. We reizen naar Craters of the Moon, een duizenden jaren geleden door vulkaanuitbarstingen ontstaan gebied met zwart lavagesteente. Best mooi om te zien maar persoonlijk vond ik het een wat minder spectaculair park maar goed: je raakt ook wel snel verwend met al het moois wat je hier tegenkomt! We zijn tegen het einde van de middag op ons airbnb adres in Rexburg, Idaho (jawel, weer een nieuwe staat). Best relaxed om hier even in de mooie tuin te zitten, was te draaien en te genieten van een groep elks in de verte.

’s Avonds ontmoeten we Hein en Herma die hier ook logeren met hun kids en voor wie ik als Rondreismakelaar een trip door de USA heb samengesteld. Wat een toeval! Echt leuk en natuurlijk gaaf om hun ervaringen te horen over de plaatsen die wij nog allemaal gaan zien de komende weken.

7 augustus
In Grand Teton is het enorm druk. Bij de eerste trekpleister, Jenny Lake, kunnen we de auto met geen mogelijkheid parkeren. Dan maar verder, er is nog genoeg prachtigs te zien. De rivieren en creeks door het groene landschap, het bekende beeld van de schuur met op de achtergrond de majestueuze bergen en de rondrit door de schitterende natuur. Jammer genoeg is het wat heiig waardoor het zicht wat minder is. Maar we mogen niet klagen want de dagen hierna is regen voorspeld en inderdaad horen we van Herma en Hein dat zij de volgende dag door het slechte weer weinig tot niets gezien hebben van de schoonheid van Grand Teton.

Op de terugweg net buiten het park is er een kleine opstopping en zie ik in een flits iets wat op een zwarte beer lijkt. Helaas de enige tijdens deze vakantie, zo blijkt later.

8 augustus
Onderweg naar Yellowstone zien we een grote moose (soort eland) in de rivier drinken, dat levert een paar mooie plaatjes op. Eenmaal in Yellowstone zien we er nog een aantal in de graslanden langs de weg. Vandaag bezoeken we de zuidwestkant van het park met zijn vele geisers en bronnen. We zien de uitbarsting van de beroemde Old Faithful (de oude getrouwe) geiser die dus heel betrouwbaar ongeveer iedere 1,5 uur uitbarst. Het is een heel bijzonder gebied: ongeveer 2/3 van alle geisers en warmwaterbronnen ter wereld is hier te vinden en dat ervaar je met al je zintuigen. Overal zie je de rookpluimen en de schitterende kleuren van de bronnen, ruik je de aparte geuren, hoor je de uitbarstingen van de geisers en dat alles maakt het tot een bijna surrealistisch, buitenaards landschap. Het is heerlijk om hier doorheen te wandelen met een aangename 24 graden en simpelweg te genieten. Een paar highlights waren voor mij in ieder geval de felgekleurde Morning Glory Pool en de Grand Prismatic Spring waarbij de wandeling naar het overview point je beloont met een schitterend uitzicht. Het is in Yellowstone trouwens wel een stuk koeler en bewolkter, zo rond de 23 graden overdag (’s ochtends begin je met 13-14 graden) wat voor ons aangenaam koel aanvoelt.

9 augustus
Op deze 2e dag in Yellowstone is het nog drukker dan gisteren, bij het Norris Geyser Basin kunnen we het schudden om nog een parkeerplek te vinden dus zetten we koers richting Mammoth Hot Springs in het noorden. Na een uur vertraging vanwege roadwork (dat komen we nog heeeeel vaak tegen de komende weken, alle wegen moeten hersteld worden van de opgelopen winterschade en dat moet natuurlijk voordat de nieuwe winter in oktober weer aanbreekt) komen we hier aan en vinden gelukkig in alle drukte nog een parkeerplek. Gedeelten van het Lower and Upper Terrace doen ons denken aan de kalksteenterrassen van Pamukkale in Turkije.
Beneden in de vallei wandelen we naar de Lower Terraces als er ineens  een hele roedel elks (lijken op hele grote herten) vlak voor ons de weg  oversteekt wat leidt tot hysterisch heen en weer rennende mensen met camera’s en park rangers die mensen niet te dichtbij laten komen door ‘back off, back off’ te schreeuwen. Zucht, mensen vergeten vaak dat het wildlife is en blijft…

In Lamar Valley aan de noordoostkant hopen we beren en bizons tegen te komen. Dat eerste lukt helaas niet, het laatste ruimschoots, op een meter afstand lopen ze naast de weg en dan zie je pas wat een kolossale beesten het zijn. Daar wil je geen ruzie mee!
In Canyon Village hebben we een kamer voor 2 nachten in een lodge die er smaakvol uitziet (mag trouwens ook wel voor die prijs!)

10 augustus
We beginnen deze laatste dag in Yellowstone met een wandeling vanuit onze lodge naar de Grand Canyon of the Yellowstone. Wat is dit weer geweldig mooi! De waterval die zich naar benden stort met als bonus de regenboog erop die in de ochtendzon tevoorschijn piept.
De rest van de dag is voor de zuidoostkant van het park met zijn mudpots en stinkende zwavelbronnen. In Hayden Valley zien we nog wat wolven op zeer grote afstand (dus stipjes) en op Yellowstone Lake is het lekker relaxen met een gehuurd roeibootje. Vanavond eten we in de Old Faithful Inn die ik eergisteren gereserveerd heb (anders kom je er echt niet in). Het bijzondere van dit restaurant is de gewaagde houten constructie en architectuur van het dak, het eten is niet heel bijzonder maar wel lekker.