Als je gaat vliegen met kinderen, is dat natuurlijk anders dan wanneer je alleen met volwassenen op het vliegtuig stapt. Het vraagt meer voorbereiding, je moet je inlezen in mogelijke problemen en nagaan hoe de luchtvaartmaatschappij van jouw keuze omgaat met kinderen aan boord.
MAAR…..wanhoop niet: uit eigen ervaring weet ik dat het met kinderen in alle leeftijden heel goed te doen is. Sterker nog: als dit je bezwaar is tegen het maken van die prachtige rondreis, dan kan ik maar 1 ding zeggen: wat zonde, laat je niet tegenhouden!
Met onderstaande tips en ervaringen kan ik je misschien een stuk(je) op weg helpen, mocht je daarna nog vragen hebben of meer informatie willen over het vliegen met je kind, dan mag je altijd contact met me opnemen
Vliegen….met wie?
Het maakt nogal wat uit welke luchtvaartmaatschappij je uitkiest om mee te vliegen. De één biedt een compleet babyvoeding- en verzorgingspakket aan, bij een ander zijn er speciale kindermaaltijden te bestellen, een derde biedt geweldig entertainment met games, films en muziek en sommigen bieden dat allemaal aan.
En anderen weer helemaal niks. Dit zijn vooral de budgetairlines binnen Europa en de chartervluchten naar populaire zonbestemmingen. Wees hier dus goed voorbereid: neem je eigen (baby)voeding, boeken en evt. iPod, iPad of laptop met films, games en muziek mee in je handbagage (dit is sowieso aan te raden voor dure apparaten).
Bij intercontinentale vluchten wordt er vrijwel altijd wel rekening gehouden met kinderen. Er zijn vaak aparte kindermaaltijden (die je wel even van tevoren moet reserveren), een pakketje met stiften en kleurplaten en beeldschermen in je stoel met het nieuwste entertainmentaanbod voor alle leeftijden.
Kijk dus altijd even op de websites van de maatschappijen en neem anders contact met ze op om te vragen naar de voorzieningen voor kids.
Ik heb geweldige ervaringen met Etihad Airlines (retour Düsseldorf-Bangkok) en Virgin Atlantic (retour Londen-Las Vegas). Heerlijk eten met ook nog lekkere tussendoortjes als een ijsje of popcorn, uitgebreid aanbod van de nieuwste films en games en bij de nachtvluchten een sleep-well-pakket met tandenborstel, sokken, kussentje e.d.
En een prima service: toen mijn middelste tijdens de nachtvlucht nogal last had van luchtziekte en ieder uur aan het overgeven was, was het personeel telkens in de buurt om hem te wassen, medicijnen te geven en even belangstellend te vragen hoe het ermee was. Zelfs toen we al geland waren en bij de bagageband stonden te wachten, kwamen een paar stewardessen nog naar ons toe om te vragen hoe het met hem ging. Echt TOP!
Mag mijn kind gratis mee?
Bij vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen kunnen kinderen tot twee jaar gratis mee of betaal je hooguit 10%. Kinderen van twee tot twaalf jaar krijgen vaak 25 of 30% korting, niet altijd!
Baby’s tot negen maanden of een jaar mits ze niet zwaarder zijn dan 10 kg kunnen gebruik maken van een bassinet, een soort hangend kinderbedje. Als ze zwaarder zijn of ouder dan een jaar, moeten ze bij de ouders op schoot slapen.
Wat kan er gebeuren?
Met de nadruk op ‘kan’, want dat hoeft natuurlijk helemaal niet! Ik heb in al die jaren dat wij met onze kinderen over de wereld vlogen, nauwelijks problemen ervaren. Natuurlijk helpt het als je goed voorbereid op reis gaat en de bovengenoemde spullen bij je hebt. Daar komt bij dat de meeste kinderen als ze iets ouder zijn (en dat is al vanaf pakweg een jaar of twee), het vliegen op zich en het vliegtuig een groot avontuur vinden.
Toch even wat tips over een aantal zaken die kunnen voorkomen:
- Oorpijn – kinderen kunnen tijdens het opstijgen en landen behoorlijk last hebben van druk op de oren die als pijnlijk wordt ervaren. Het helpt het beste om ze dan iets te eten te geven waar ze goed op kauwen. Zorg dat je dit al uit je handbagage hebt gehaald voordat het vliegtuig opstijgt!
- Drinken – vanwege veiligheidsvoorschriften mag je niet meer dan 100 ml aan vloeistoffen meenemen in een doorzichtig verpakte plastic zak of tas. Babyvoeding is hiervan uitgezonderd maar het water wat je nodig hebt om dit te maken weer niet. Dat betekent dus dat je je flesje het beste klaar kunt maken voor de vloeistoffencontrole, dan heb je direct aan boord wat beschikbaar. Is ook handig tijdens het opstijgen!
- Verveling – als de verveling toeslaat en je kind begint te zeuren of zet het op een krijsen, probeer ze af te leiden. Als je op dat moment het speelgoed, boekje of die film die ze graag willen hebben als cadeautje bij je hebt, is het probleem vaak meteen opgelost.
- Medicijnen – je mag medicijnen meenemen aan boord. Het is wel aan te raden een internationale medicijnverklaring bij je apotheek te vragen. Bij controle kun je deze laten zien. Voor kinderen die onrustig zijn of moeilijk in slaap vallen in zo’n vreemde omgeving, kun je (homeopathisch: Valdispert ) rustgevende medicatie kopen of met je huisarts overleggen. Dit kan ook als je kind last heeft van reisziekte, door de huisarts worden dan wat zwaardere middelen voorgeschreven dan het doorsnee aanbod bij de drogist. Of het veel helpt is de vraag.
Ik merkte zelf dat het wel of niet last krijgen van reisziekte bij mijn zoon veel meer afhankelijk is van de omstandigheden (’s nachts reizen, goed uitgerust zijn, wel/niet gegeten, turbulentie) dan van de medicijnen.
Mijn credo is echter altijd: laat je niet door bovenstaande afschrikken. Het meeste is prima op te lossen of te voorkomen met een goede voorbereiding. Sta er relaxed in, accepteer dat het gaat zoals het gaat en probeer te genieten van je vlucht. Het is tenslotte het begin van een waarschijnlijk onvergetelijke reiservaring!