Yucatan is ideale winterzonbestemming

Het schiereiland Yucatan in het zuiden van Mexico is een winterzonbestemming waar voor iedereen wat is te vinden. Zon, azuurblauwe zee en paradijselijk witte zandstranden met palmbomen. Maar voor wie hier na een paar dagen genoeg van heeft (moeilijk voor te stellen, maar goed!) kan ook kiezen voor de diversiteit in natuur  en cultuur. Het is maar net wat je wil en Yucatan biedt het allemaal!

Paradijselijke kust
Natuurlijk staat de Riviera Maya niet voor niets bekend als  één van de mooiste kusten ter wereld. Nooit heb ik de zee prachtiger gekleurd en helderder gezien dan hier. In combinatie met de parelwitte zandstranden en groene palmen genoeg ingrediënten voor een relaxte strandvakantie waarbij de stranden van Tulum en de eilanden Isla Holbox en Isla Mujeres er absoluut uitspringen. Maar door alleen maar aan het strand te liggen, doe je de veelzijdige natuur en cultuur absoluut tekort.

Mayacultuur
Het is makkelijk en goedkoop om een auto te huren en vanuit Cancun de wereldberoemde Maya ruïnes van Chichen Itza (UNESCO werelderfgoed) te bezoeken.De eeuwenoude overblijfselen van de Mayacultuur vind je ook bij Coba maar weer totaal anders. Een aangenaam ritje op de fiets brengt je in dit complex in de

jungle van het ene bouwwerk naar het andere. Bovendien vind je hier de enige Maya tempel die je ook mag beklimmen met als beloning een prachtig uitzicht over de omringende jungle.

Door heel Yucatan vind je nog veel meer overblijfselen van de Maya’s waarbij het hoogtepunt het ruïnecomplex in Tulum is. Hoog boven op een klif met uitzicht over zee en strand schiet je hier de mooiste plaatjes!

Bijzonder zwemmen
Voor wie na al die toch wel inspannende wandel- en fietstochtjes in de hitte (ja, ook in de winter wordt het hier makkelijk 30 graden of meer) wat afkoeling wil: hier vind je de cenotes, een uniek verschijnsel in de wereld. Een cenote is een soort watergrot onder het aardoppervlak met een gat waardoor het licht binnenvalt en dat miljoenen Jaren geleden is ontstaan door een meteorietinslag. Heel gaaf om hier in te zwemmen.
Je vindt veel cenotes rondom het leuke stadje Valladolid (dichtbij must see Chichen Itza), cenote Samula is een absolute uitschieter.
Een andere bijzondere zwemmogelijkheid is het Xel Ha natuurwaterpark, net ten noorden van Tulum. De lagune in dit natuurgebied in de mangrovebossen staat in open verbinding met de zee. Naast zwemmen en snorkelen kun je hier met banden de rivier afzakken door de mangrovebossen, met een zipline er over heen en vanuit de vuurtoren het mooie uitzicht bewonderen. Een echte topper!

Voor adembenemende natuur hoef je eigenlijk niet ver weg van je bountystrand. Vanuit Tulum of het veel toeristischer Playa del Carmen worden dagexcursies aangeboden naar bv. het ecologisch natuurreservaat Sian Ka’an. Een prachtige tocht met diverse boten door het mangrove natuurgebied waarbij je grote kans hebt om dolfijnen, zeeschildpadden en krokodillen te spotten. En te zwemmen en snorkelen bij een strand dat alle genoemde stranden hierboven doet verbleken in schoonheid.
Nog zo’n natural beauty is Laguna Bacalar, het meer in zeven kleuren op 3 uur rijden ten zuiden van Tulum. Een trip per zeilboot is hier het toppunt van relaxen.

Yucatan staat dus voorlopig met stip bovenaan in mijn lijstje met winterzonbestemmingen.  Heerlijk weer, de mooiste stranden, afwisseling met natuur en cultuur, lekker eten, relatief goedkoop en makkelijk te bereizen.

Ook zo’n onvergetelijke rondreis naar Yucatan maken en veel tijd en geld besparen? Neem dan nu contact op en laat mij een vrijblijvende offerte voor jouw rondreis samenstellen.