Zuid-Afrika: de wereld in één land

Zuid-Afrika wordt om meerdere redenen ook wel de regenboognatie genoemd en dat is volkomen terecht. Er bestaat bijna geen land dat meer diversiteit herbergt dan Zuid-Afrika. Zeker wat betreft de samenstelling van de bevolking maar dit geldt ook voor de veelzijdige en afwisselende natuur en landschappen. Niet voor niets zeggen zowel de inwoners als de bezoekers van dit schitterende land: it’s a world in one country!

Geschiedenis

Het land heeft een donkere geschiedenis die nog niet eens zo heel lang geleden is. Het apartheidsregime waarbij de meerderheid van de bevolking stelselmatig werd gediscrimineerd en op grond van huidskleur een andere behandeling kreeg dan de blanke bevolking, leidde tot een wereldwijde international boycot en veel onlusten, demonstraties en doden. Na de vrijlating van ANC-leider Nelson Mandela in 1990 en de eerste vrije democratische verkiezingen in 1994 kwam het toerisme naar het land in de tweede helft van de jaren 90 op gang. In 2012 bezochten al ruim 9 miljoen internationale toeristen Zuid-Afrika en dit aantal neemt nog jaarlijks toe.

Natuurzuidafrika-gods-window

Het is duidelijk: Zuid-Afrika moet het vooral hebben van zijn enorme afwisseling in natuur en landschappen. Of je nu de Big Five wil tegenkomen in het Krugerpark of één van de vele safariparken elders in het land, walvissen spotten bij Hermanus langs de zuidkust, prehistorische tekeningen wil zien in de Drakensbergen, oneindige vergezichten bij God’s Window of watervallen in het noorden, krokodillen en nijlpaarden naast je boot bij St. Lucia, struisvogel rijden in de woestijnachtige Karoo: in Zuid-Afrika kan het allemaal.
Brede bruine rivieren en rode zandformaties liggen naast oneindige groene savannen en ongerepte subtropische wildernis. De vele gezichten van de natuur zorgen ook voor een rijk dierenleven.

zuid-afrika-kaapstadTussen al dit natuurschoon vind je wereldstad Johannesburg en tal van andere bruisende steden, zoals Kaapstad, Durban, Pretoria en Bloemfontein. Eigenlijk is alleen Kaapstad naar mijn idee een meerdaags bezoek waard. Vanwege de relaxte sfeer, de majestueuze Tafelberg, een boottrip naar Robben Eiland waar Nelson Mandela gevangen zat en Kasteel de Goede Hoop. Oveal in de stad vind je nog sporen van de Nederlandse geschiedenis. Rijd onderweg ook eens door Swaziland en ervaar hoe anders dit voelt!

Eten én drinken!

Zuid-Afrika is een smeltkroes van culturen en verschillende bevolkingsgroepen. Dat zie je terug in het menu waar Indische, Aziatische, Europese en Afrikaanse invloeden samenkomen. Het gerecht bobotie is hier een voorbeeld van maar ook ‘inheems’ vlees zoals springbok en krokodil moet je eens proberen. Natuurlijk is Zuid-Afrika ook bekend als wijnland en kun je de schitterende Tuinenroute in het zuiden rijden. Je rijdt uiteraard langs vele wijnboerderijen dus stop even om te proeven. Doen, zelfs al ben je een bierdrinker! Bonus: je komt langs al die schilderachtige plaatsjes met bekende Hollandse namen als Stellenbosch, Oudtshoorn en Franschhoek.zuid-afrika-giraffes

Een uitstekende vakantiebestemming dus waar je je geen moment hoeft te vervelen en van het ene naar het andere hoogtepunt reist. Dat is ook nog eens prima zelf te doen met een huurauto, kwalitatief goede wegen en accommodaties die bovendien zeer redelijk geprijsd zijn.

Ook zo’n onvergetelijke rondreis naar Zuid-Afrika maken en veel tijd en geld besparen? Neem dan nu contact op en laat mij deze rondreis voor je samenstellen.