Individuele reis op maat: Golf van Napels

Voor wie de bekende Italiaanse highlights als Rome, Toscane en Milaan al kent of juist voor degenen die op zoek zijn naar die authentieke Italiaanse sfeer zonder grootschalig toerisme: overweeg eens een vakantie of rondreis door de Golf van Napels.

Bewust heb ik niet alleen voor Napels als citytrip gekozen maar ook voor het gebied erom heen dat écht veel meer is dan alleen de – overigens prachtige- stad!

De Golf van Napels of de Baai van Napels aan de westkust van Zuid-Italië is wereldberoemd vanwege zijn schoonheid en het indrukwekkende uitzicht dat je hebt vanuit de stad Napels.
De baai heeft zijn vorm te danken aan de vulkanische uitbarstingen door de eeuwen heen zoals die van de wereldberoemde Vesuvius die zorgde voor de vernietiging van de stad Pompeii.

Vulkanen en heetwaterbronnen

In het jaar 79 barstte de beroemde vulkaan Vesuvius uit met ongeveer 11.000 doden in Pompeii en omliggende plaatsen tot gevolg. Zowel Pompeii als de Vesuvius zijn belangrijke toeristische trekpleisters en mogen niet ontbreken in je rondreis. Of je nu geïnteresserd bent in de opgravingen, de architectuur, de geschiedenis of de werking van de vulkaan (of misschien wel allemaal!) : een bezoek aan de Vesuvius en de opgravingen van Pompeii en Herculaneum zijn zeer de moeite waard en goed te combineren. Vanuit Napels kun je met de trein naar de Vesuvius (station Ercolano) en van daaruit met een busje en via een wandelpad naar de top waar je beloond wordt met een prachtig uitzicht. Vanaf station Ercolano is het ook mogelijk om de stad Herculaneum bezoeken die eveneens in het jaar 79 verwoest werd maar langzamer dan Pompeii waardoor veel mensen op tijd konden wegkomen over zee.

En dan Pompeii: de oude stad is onder een dike laag as goed bewaard gebleven en nog steeds vinden er opgravingen plaats.
Je bereikt de 25 km van Napels gelegen stad eenvoudig met bus, trein of metro waarna je bij twee ingangen een kaartje kunt kopen. Je kunt hier evt. samen met een gids urenlang rondlopen door de brede en smallere straten en winkels, huizen en gipsen afgietsels van slachtoffers bekijken.

Ruïnes en steden

Aan de Golf van Napels vind je de ruïnes van de oude Romeinse stad Baiae, de stad Puzzoli met de Campi Flegrei en natuurlijk de stad Napels.

Baiae was een badplaats en kuuroord met veel heetwaterbronnen en de vakantievilla’s van o.a. Caesar en Nero. In de 5e eeuw werd de plaats verwoest door aardbevingen en tegenwoordig kun je de archeologische opgravingen bekijken.
In het gebied rond de havenstad Puzzoli zijn veel vulkanische verschijnselen te vinden; dit is het vulkanische gebied Campi Flegrei. Zeer bijzonder om te zien met zijn vele geisers, warmwaterbronnen en kratermeren.

‘Eerst Napels zien en dan sterven’ is wat overdreven voor een stad die lang bekend stond om zijn armoede, criminaliteit en vuilnis op straat. Maar Napels ziet er tegenwoordig een stuk beter uit en is echt wel een bezoek waard. In het oude centrum kun je uren ronddwalen en tijd doorbrengen met heerlijk en goedkoop shoppen en eten.
Het beste uitzicht op Napels en de Golf van Napels heb je vanuit het 13de-eeuwse fort Castel Sant’Elmo maar voor een minstens zo prachtig uitzicht op de Vesuvius kun je zeker ook Castel dell’ Ovo bezoeken. Dit is een 15de-eeuws kasteel op een eilandje dat tegenwoordig verbonden is met een 100 meter lange dam. Naast het kasteel liggen veel visrestaurants en een jachthaven.

Eilanden Capri, Ischia en Procida

De Golf van Napels wordt min of meer ‘verlengd’ door drie eilanden: Capri in het zuiden en het groene, vulkanische Ischia en Procida in het noorden. Vanuit Napels kun je eenvoudig de veerboot naar een van deze drie eilanden pakken. Maak dus eens een boottochtje naar een van de eilanden en geniet van het wijdse uitzicht!

Ook zo’n onvergetelijke reis naar de Golf van Napels maken en veel tijd en geld besparen? Neem dan nu contact op en laat mij een vrijblijvende offerte voor deze droomreis voor je samenstellen.