Individuele reis op maat: Schotland

Schotland: maak keuzes!

Schotland heeft vele bezienswaardigheden waar je een keuze uit moet maken voor je rondreis op maat: Glasgow of Edinburgh (of allebei), de Hooglanden of Laaglanden, de Schotse eilanden, toeristische trekpleisters en verborgen juweeltjes. Er is simpelweg teveel moois om dit in een rondreis allemaal te gaan zien en doen.

Edinburgh of Glasgow

Het ligt er een beetje aan wat je aanspreekt. Glasgow is een nog vrij jonge stad waar je fantastisch kunt winkelen. Net als Edinburgh heeft het geweldige restaurants, cafés en culturele bezienswaardigheden. Edinburgh is wel fraaier en schilderachtiger dan Glasgow. Het historische centrum staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en je moet beslist een bezoek brengen aan het hoog boven de stad uittorenende Edinburgh Castle.

reisverslag SchotlandHooglanden

Natuurlijk rijd je tijdens je rondreis vanzelf al door de Schotse Hooglanden. Maar wat mag je hier niet missen?
Ga naar Glencoe voor de sfeer en schoonheid (je kunt hier uit de auto stappen en prachtige hikes maken maar het hoeft niet). Als je meer van woeste bergen en ruimte houdt, kun je goed terecht bij de Torridon. Het gebied ten noorden van Ullapool heeft een echt Schotse sfeer; een prachtig landschap! Natuurlijk bieden de Schotse Hooglanden nog veel meer, maar deze bezienswaardigheden geven je een heel goede indruk van de ruige schoonheid van dit gebied.

Schotse eilanden

Eigenlijk zijn alle Schotse eilanden de moeite waard!
Het eiland Skye of An t-Eilean Sgitheanach zoals de Schotten het noemen, wordt verbonden met het Schotse vasteland door de Skye Bridge. Naast het plaatsje Portree is het Dunvegan Castle de belangrijkste bezienswaardigheid van het eiland. Dit prachtige Victoriaanse kasteel is de hoofdzetel van de clan Macleod. The Isle of Skye staat verder nog bekend om zijn schitterende berglandschappen en prachtige kusten.
Orkney kan ook, dit eiland heeft een Scandinavisch tintje en uiteraard ook een fantastisch landschap. Wie echt rust zoekt, moet naar Colonsay. Je kunt heerlijk wandelen op dit verlaten eiland.

…en verdere juweeltjes en parels verslag Schotland Edinburgh Castle
Wat is een rondreis door Schotland zonder dat je bij het beroemde meer van Loch Ness bent geweest?Het meer dankt zijn bekendheid aan het monster van Loch Ness liefkozend ook wel “Nessie” genoemd. Er zijn in de loop der eeuwen veel waarnemingen geweest van dit Schotse zeemonster maar het bestaan van Nessie is nooit bewezen. De oude mythe van Nessie kreeg in 1934 meer gestalte toen er een foto werd gemaakt van het monster. Later bleek deze foto echter in scene te zijn gezet.

Als je de kans krijgt: visit the Highland Games! Deze spelen uit de 19e eeuw werden vroeger gehouden tussen de verschillende clans. Ze bestaan uit een sportief onderdeel (touwtrekken, hamerwerpen, gewicht heffen etc.) en muziek en dans. Er zijn kraampjes en oude ambachten te zien. Erg leuk en absoluut een bezoek waard.

De Ben Nevis is met 1344 meter de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk. Het plaatsje Fort William ligt aan de voet van de berg en van hieruit kan de berg beklommen worden. Er is ook een mountainbikeroute. De top van de Ben Nevis ligt bijna het hele jaar in de wolken.

5470.jpg

Whisky is natuurlijk het bekendste exportproduct van Schotland. De Schotse whisky krijgt zijn typische smaak door turf toe te voegen aan het vuur waarmee de gemoute gerst wordt gedroogd. Niet alle Schotse whisky’s hebben deze typische rooksmaak. Het zijn voornamelijk de Islay whisky’s die deze rooksmaak hebben. Naast de Islay zijn er nog vijf andere whiskyproductiegebieden in Schotland Highland, Lowland, Speyside, Island en Campeltown. Wil je veel whisky’s proeven in korte tijd, volg dan de Malt Whisky Trail door Speyside. In deze regio ligt bijna de helft van alle distilleerderijen van Schotland. Je kunt deze bezoeken, een rondleiding krijgen en natuurlijk whisky proeven!

En tot slot het beruchte Schotse weer, is dat een probleem?
Het klimaat is wat onvoorspelbaar, maar meestal valt het nog wel mee. Vaak is het in het voorseizoen (mei-juni) en in september zelfs droger en zonniger dan in juli en augustus. Neem in ieder geval altijd een lichte regenjas mee en goede wandelschoenen.

Ook zo’n onvergetelijke reis naar Schotland maken en veel tijd en geld besparen? Neem dan nu contact op en laat mij een vrijblijvende offerte uitbrengen voor deze individuele rondreis op maat.