Rondreis op maat: IJsland

IJsland: magische natuur en hippe hoofdstad

Waarom is een rondreis door IJsland zo populair? Het antwoord daarop is vrij eenvoudig: de bijzondere natuur met zijn watervallen, geisers en mystieke landschappen, de mooie architectuur van hoofdstad Reykjavik met het bruisende nachtleven, shop-till-you-drop winkels en de fantastische restaurants.
In een geweldige reis kun je geisers, lavavelden, vulkanen, hete bronnen, noorderlicht in de winter of de middernachtszon in de zomer, machtige gletsjers en nog veel meer zien.
Wereldwijd bekend zijn de Blue Lagoon en de hoofdstad Reykjavík.
Voor sportievelingen is er ook genoeg te doen: je kunt er walvissen bekijken, wandelen, fietsen, vrijwel overal zwemmen en prachtige tochten te paard maken.
Koud? Dat valt reuze mee, door de warme golfstroom ligt de temperatuur ‘s zomers tussen de 13 en 20 graden. Geen strandweer maar het land biedt dus ook zoveel moois dat je je daar de tijd niet voor gunt.

Wat een verblijf in IJsland nog eens extra aantrekkelijk maakt, is dat een aantal luchtvaartmaatschappijen een stopover hebben in Reykjavik en vervolgens doorvliegen naar de eindbestemming in bv. de Verenigde Staten. Dit biedt je de mogelijkheid om twee vliegen in een klap te slaan: goedkopere vliegtickets (want een tussenstop) en je kunt een paar dagen uittrekken om dit prachtige land te leren kennen tegen nauwelijks extra kosten.

Reykjavik

Reykjavik is een moderne, veilige maar vooral zeer hippe en leuke stad. Genoeg te zien, doen en te beleven dus met heeeeerlijk eten en een gevarieerd nachtleven.
Naast tal van interessante musea bezoek je in ieder gverslag IJsland Reykjavikeval de Hallgrimskirkja, de grootste kerk van IJsland bovenop een heuvel. Als je in de toren geklommen bent, word je beloond met een prachtig uitzicht over Reykjavik.
Je ziet dan de honderden gekleurde huisjes. De bewoners van de hoofdstad mogen hun huis namelijk in iedere gewenste kleur verven dus dat levert een vrolijk en kleurrijk straatbeeld op.
‘s Avonds kun je los gaan op zowel culinair als uitgaansniveau. Vis staat centraal in de IJslandse keuken maar ook carnivoren en vegetariërs komen hier goed aan hun trekken.
Laugavegur is dé winkel- en uitgaansstraat van Reykjavik. Leuk is dat deze hele straat straatverwarming heeft waardoor deze nooit glad wordt of bevriest.

Blue Lagoon

Wie in IJsland is geweest, moet gewoon de Blue Lagoon hebben bezocht. Dit is de populairste kunstmatig aangelegde attractie van IJsland.  Als je hier een bad gverslag IJsland Blue Lagoonaat nemen, doe je dit in een meertje met warm water dat afkomstig is van de naastgelegen energiecentrale.
De mineralen in het water hebben een geneeskrachtige werking op je huid en lichaam dus goed voor mensen met aandoeningen als reuma, eczeem en psoriasis.
In de Blue Lagoon zit ongeveer 6 miljoen liter water dat licht zoutig is en een gemiddelde temperatuur van ongeveer 37 tot 39°C heeft. Deze temperatuur went snel maar is wel veel te heet om iets anders te doen dan lekker relaxed in te hangen.
Kenmerkend voor het water is de melkachtige witblauwe kleur welke wordt gevormd door de in het water opgeloste mineralen. De modder die op de bodem is neergeslagen bestaat hoofdzakelijk uit korrels zeer fijne witte kwarts en algen.
De kleur van het water, de stoom erboven en de onwerkelijke achtergrond van zwarte lavavelden zorgen voor een heel aparte en bijzondere ervaring die jaarlijks honderdduizenden bezoekers trekt.

Gouden Cirkel

De Gouden Cirkel is een spectaculaire kennismaking met de magische natuur van IJsland in een dagtocht van ongeveer 300 km vanaf Reykjavik langs drie van IJslands hoogtepunten; Thingvellir nationaal park, hetebronnengebied Geysir en de waterval Gullfoss.
Thingvellir betekenverslag IJsland 3t letterlijk ‘ vlakte van het parlement’  omdat hier al sinds 930 volksvergaderingen plaatsvinden. Het park ligt precies op de plek waar de Europese en Noord-Amerikaanse platen langzaam uit elkaar drijven. De kloof die door het schuiven van de tectonische platen is ontstaan, wordt elk jaar een tot twee centimeter groter. In deze groene vallei bevindt zich het Thingvallavatn, het grootste meer van IJsland. Er zijn meerdere uitzichtpunten vanwaar je een goed overzicht op de vallei hebt.

Het hetebronnengebied Geysir is genoemd naar de Geysir waar alle andere geisers ter wereld naar zijn vernoemd. Het betekent spuiten. Vroeger was dit de grootste geiser ter wereld (60 tot 80 meter hoog). Toen men er echter chemicaliën in ging gooien in de hoop dat de Geysir vaker en hoger zou gaan spuiten, is deze tot stilstand gekomen. De grote publiekstrekker is de Strokkur. Iedere acht tot tien minuten spuit deze indrukwekkende geiser een stroom heet water de lucht in. Het proces van uitbarsting naar uitbarsting is heel apart om te zien.
Er is ook nog een groot veld met kleine poelen, beginnende geisers waarvan het nog jaren kan duren voordat zij echte geisers worden.

De Gulfoss (Gouden Waterval) is niet de grootste of hoogste, maar volgens velen wel de mooiste waterval van IJsland. Het water van de rivier Hvíta (Witte Rivier) heeft een diepe kloof in het landschap uitgesleten. Er zijn twee paden, één waarbij je de waterval van boven ziet en één dat naar een rotsplateau dichtbij de waterval leidt. Het water stort met een enorme hoeveelheid en veel geweld  langs twee trappen naar beneden, dieper de kloof in, Dit maakt de waterval tot een prachtig schouwspel.

Ook zo’n onvergetelijke reis naar IJsland maken en veel tijd en geld besparen? Neem dan nu contact op en laat mij deze droomreis voor je samenstellen.