Stedentrip op maat: Krakau

Krakau is een must als je Polen bezoekt!

De tweede stad van het land heeft prachtige monumenten, burchten en kerken, een charmant oud stadscentrum (UNESCO werelderfgoed!) maar vooral ook een heerlijk relaxed sfeertje en prima restaurants waar je goed en verrassend kunt eten voor weinig geld. Er is een druk uitgaansleven met veel theaters, bioscopen en kelderbarretjes waar het dankzij de grote studentenpopulatie van Krakau altijd gezellig is. Krakau heeft namelijk een van de oudste universiteiten van Europa uit de 14e eeuw dus is ongeveer een kwart van de inwoners van de stad student.

krakau

Wat er te zien is in Krakau

De Grote Markt is het grootste plein van Krakau en stamt uit de 13e eeuw. In de Middeleeuwen was dit het grootste stadsplein van Europa. Elke zijde is 200 meter lang. Een aantal van de meest interessante gebouwen van Krakau ligt aan dit plein of in de omgeving. Twee hoge torens bevinden zich op het plein.
De Sukiennice is een beroemd gebouw gelegen aan het centrale plein. Oorspronkelijk gebouwd in de 13e eeuw en door de eeuwen heen veranderd. Tegenwoordig vind je er het Nationaal Museum.
Op het plein bevinden zich verder het stadhuis en de basiliek van de maagd Maria.
De poort van St. Florian is een middeleeuwse uitkijktoren. De poort werd opgericht in de 13e en 14e eeuw en maakte deel uit van de vestingwerken die de stad beschermden tegen indringers. De Florian en Barbican poorten zijn de enige overblijfselen van de Middeleeuwse verdedigingsmuren.
Verder moet je absoluut naar de Koninklijke Wawel Kathedraal op de Wawel Heuvel gaan. Deze magnifieke kathedraal is de laatste rustplaats van veel Poolse koningen.wawel-kathedraal
Ook een bezoek aan de Middeleeuwse Joodse wijk Kazimierz mag niet ontbreken. Hier vind je oude synagoges, restaurants en een museum die de geschiedenis van de Krakauer Joden die voor de Tweede Wereldoorlog een derde deel van de bevolking van Krakau uitmaakten, vertellen. Hier is ook de beroemde film Schindlers’s List van Steven Spielberg opgenomen.

Wat er te zien is buiten Krakau

01 Jun 2003, Auschwitz, Poland --- Entrance to the infamous Auschwitz-Birkenau death camp which operated 4 gas chambers where 6,000 people were put to death each day by the Nazi regime. Nazi officers tried to burn documents and dismantle buildings and eradicate traces of gas chambers and crematoria. In 1947, the Polish Parliament set up the Auschwitz-Birkenau State Museum in Auschwitz I and Auschwitz II-Birkenau. --- Image by © Philippe Giraud/Good Look/Corbis

Ook buiten Krakau valt er genoeg te zien. Overal in de stad kun je trips boeken. Zo kun je bv. een halve dag een excursie doen naar de vernietigings- en concentratiekampen van Auschwitz-Birkenau dat op ongeveer 60 kilometer van Krakau ligt. Je krijgt een rondleiding door het oorspronkelijke kamp Auschwitz en het kamp Birkenau waar de treinen met gedeporteerden aankwamen. Je bezoekt het museum, een overgebleven gaskamer en barakken waardoor de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust tot leven komen.

Ongeveer 15 kilometer ten zuidoosten van Krakau ligt een prachtige zoutmijn, de Wieliczka Mijn, een van de oudste zoutmijnen ter wereld uit de 11e eeuw. De mijn staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.
In deze mijn is een gangenstelsel van zo’n 300 kilometer, er zijn meren te vinden en er is zelfs een kerk in gebouwd met kroonluchters.

Ook zo’n onvergetelijke stedentrip naar Krakau maken en veel tijd en geld besparen? Neem dan nu contact op en laat mij een vrijblijvende offerte voor deze stedentrip voor je samenstellen.